Beskydy 2021

astro_beskydy_2021_2
astro_beskydy_2021

Astronomický rok 2021 byl spíše ve znamení vylepšování astro-výbavy ( pořízení nových objektivů, automatizace nočních pozorování : Projekt EQid – motorizace FOCUSERu a filtr.kola , pořízení guide-scope a tvorby nové koncepce pro noční toulky oblohou. O tom však až později v dalším příspěvku.

Nicméně po dlouhých odkladech, přesunech z důvodu COVID-ových opatření, jsem měl tu možnost, zúčastnit se fotografického kurzu s názvem „Krajinářská astrofotografie“ v tomto oboru známého fotografa, cestovatele a popularizátora astronomie Petra Horálka. Fotografický workshop byl zaměřený na panoramatickou noční fotografii a krajinářskou astrofotografii s Mléčnou dráhou, souhvězdími, zvířetníkovým světlem, přirozeným zářením atmosféry (airglow), přelety družic, meteorů a meteorických rojů. Hlavní náplní však byla ukázka fotografování panoramatických snímků a následná úprava (tzv. postprocessing) v programech Adobe Lightroom, PTGui, RegiStar, DeepSkyStacker a finální úprava v Adobe Photoshop.

Počasí nám přálo a tak jsme mohli spojit jak fyzickou část (noční fotografování), tak teoretickou část (denní postprocessing). Díky tomu vznikly tyto mé první „úchvatné“ panoramatické snímky Mléčné dráhy.

Snímky byly pořízeny v Beskydech (Grúň, Kozlena) v tzv. Parku Tmavé Oblohy „DARK SKY BESKYDY“, což je jedno z mála míst v České republice, kde je opravdu tmavá obloha bez ovlivnění světelného smogu měst. V ČR jsou 3 taková místa :

A co to vlastně je ta panoramatická fotografie ? Když se postavíte na kopec a rozhlédnete se po krajině zprava doleva … a právě toto je zachyceno na této fotce. Zjednodušeně jde o postupné focení panoramatu s 15% překrytím systémem „hada“. Poté následují drobné úpravy v LR, složení v PTGui a finální úpravě v PS. 

První panoramatická fotografie vznikla z 29 snímků. Dominantou je samozřejmě Mléčná dráha, nejjasnějším bodem je planeta Jupiter, vedle něj je o něco slabší Saturn a v levé části jasná Galaxie v Andromedě …

Canon EOS 700D, 14mm, 29xshots, ISO6400, F2.8, 20s; korekce: LR, PTGui, PS

Druhá fotografie vznikla z úplně stejných snímků jako předešlá, jen byla vyříznuta Mléčná dráha a narovnána …

Canon EOS 700D, 14mm, 29xshots, ISO6400, F2.8, 20s; korekce: LR, PTGui, PS

PLEJÁDY a ANDROMÉDA … další snímky / pokusy … bez pointace, na pevném stativu mi nedovolí jít na delší expozice než 20s při ISO6400 s ohniskem 14mm, aby byl výsledný obrázek mnohem kvalitnější. Každá fotka je jak s popisem noční oblohy, tak i bez …

Canon EOS 700D, 14mm, 51xshots, ISO6400, F2.8, 20s; korekce: DSS, RegiStar, PS (61xdarkframes)

Tento astronomický workshop v Beskydech mě mnohému naučil, získal jsem mnoho zkušeností a nasměroval mě na tu správnou cestu k lepším a lepším astrofotografiím. Proto bych chtěl Petrovi Horálkovi za toto ještě jednou moc poděkovat.

Napsat komentář

Comment
Name*
Mail*
Website*